Doğru Zaman Yönetimi
1 gün hepimiz için 24 saattir. Zaman kimseye ayrıcalık tanımaz; herkes için eşittir. Zaman içerisinde eylemler barındırır. Kimileri bu eylemleri doğru yönetirken kimileri için yönetmek oldukça zordur. Zamanı doğru yönetemediğimizde işlerimizin bitmediğini, hep bir aksaklık yaşadığımızı görürüz. İşler yetişmiyorsa ve sürekli vaktin yetersiz olduğunu düşünüyorsak zaman yönetimi ile ilgili sorun yaşıyor olabiliriz.
Zamanı doğru kullanmamızı engelleyen en temel durum iç disiplinimizdir. İç disiplini kurmak ilk başlarda zor gelebilir. Tamamlamak istediğimiz amaçlar için kendimize motivasyon kaynakları sağlamalıyız. Zorlu olduğunu düşündüğünüz bir görevden kaçıyorsunuz fakat daha önce buna benzer zorlukları tamamlamadınız mı, size zor görünen ama bittiğinde hiç de zor olmadığı fark ettiğiniz anlar olmadı mı? Elbette tüm bu durumlarla siz de karşılaşıp üstesinden geldiniz. Yapmanız gereken üstesinden geldiğiniz bu durumları düşünmek, kendinizle ilgili negatif düşünceleri bir kenara bırakmak, iç disiplininizi güçlendirmek ve zaman yönetimine hakim olmaktır.
Plansızlık zamanın düşmanıdır.
Bilinçli bir plan yapmazsak işlerin zamanında bitmesi pek mümkün olmayacaktır. Bu problemi yaşamamak için haftalık planlar hazırlayın. Daha sonra önem derecesine göre günlük planlarınızı yapabilirsiniz. Planı uygularken başladığınız işleri yarım bırakmayın. İç disiplininizi yine burada kontrol altında tutarak görevleri adım adım tamamlayabilirsiniz.
Kendimize duyduğumuz güven ve seviyesi yine zamanı doğru kullanma noktasında önemlidir. Aşırı güven, işi ya da amacı hafife almamıza neden olabilir ve bu boş vermişlikle beraber yine zamanı doğru yönetemeyiz. Başka bir durum karşısında kendimize güvenmiyor da olabiliriz. Bu iki yaklaşım başlamayı ve tamamlamayı oldukça zorlar. O halde kendi potansiyelimize gerçekçi bakmalıyız ve zaman kaybetmeden işe koyulmalıyız.
Sonuç itibariyle, zamanı doğru yönetmek için;
Hedeflerinizi belirleyin.
Plan yapın ve uygulamak için kendinize güvenin.
Kendinize mazeretler yaratmayın.
Önce yapılması kolay olan hedeflerden başlayın.
Çok zor gördüğünüz işleri bölümlere ayırın.
Çalışma alanınızın düzenli olmasına özen gösterin, bu dikkatinizin dağılmasını engeller.
Zamanın kısalığından en çok şikâyet edenler, onu en kötü kullananlardır. Jean de la Bruyere