Etkili Çalışmanın Püf Noktaları

Sınavlarda başarı sağlamanın yolu verimli ve doğru çalışmaktan geçer.

Doğru çalışma yöntem ve teknikleri ile hedeflerimize ulaşabiliriz. Hedeflediğimiz noktaya ulaşma yolunda bazı sorunlar yaşıyorsak bunun çalışma yöntemimizle bir ilişkisi bulunabilir.

Peki doğru çalışma yöntemimiz nasıl olmalıdır?

İYİ UYU, DOĞRU BESLEN

İlk adım iyi bir uyku ve beslenmeyle başlar. Beynin tüm fonksiyonlarının doğru işleyebilmesi için sağlıklı beslenmenin gerçekleşmiş olması gerekir. Sebze ağırlıklı beslenmek, bakliyat ve kuruyemiş tüketmek, bol bol su içmek zinde bir vücut ve beyin için önemlidir. Uyku hem sağlığımız hem de beynin dinlenmesi için gereklidir. Uykunun düzensiz olduğu dönemlerde öğrenmede güçlük görülebilir. Bu nedenle uykumuzu düzene koymak ve sağlıklı beslenmek bizim için en temel adımdır.

PLANLA, PLANA UY

Konu çalışması yapılırken öncelikle bir planınız ya da çalışma kılavuzunuz mutlaka olsun. Çalışma planı ve bu çalışma planına uyarak sistemli öğrenmeyi başlatabilirsin. Konu çalışmasına başladığımızda odak sadece yaptığımız çalışmada olmalıdır, dikkat dağıtıcı diğer unsurları kendinden uzaklaştırmalısın. Özellikle çalışma ortamının düzenli olmasına, dikkatini dağıtacak dış etkenlerin ortadan kaldırılmış olmasına özen göstermelisin.

SÜRENİ BELİRLE

Kendi öğrenme sürenizi belirle. Bir çok kaynak verimli çalışma süresinin 25-30 dakika aralığında olduğunu belirtir ama bu süre senin için değişiklik gösterebilir. Çalışmayı başlattığın andan itibaren dikkat kaybı yaşamadan ne kadar süre çalışabildiğini ölçümle ve çalışma planını bu doğrultuda düzenleyebilirsin.

ÖN YARGILI OLMA

Derslere ve konulara ön yargılı olmayın. İlgi duymadığın ders ve konular senin için hedefin bir basamağı haline gelmeli, konunun kendisinden çok hedefe odaklanırsan artık o konuyu basite indirgemiş olursun.

NEFES AL, EGZERSİZ YAP

Kaygının yükseldiği dönemlerde nefes ve kas egzersizleri yapmayı dene böylelikle vücut fonksiyonlarının rahatlamasını sağlarsın ve kaygının yarattığı fiziksel semptomları kontrol altına alabilirsin.

TEST ET

Her çalışma sonrası kendinizi test et. Öğrenmenin doğru gerçekleştiğini anlamak için testler çöz ve konuyu kendi kendinize anlatmayı dene. Daha fazla soru stili görmek için  mutlaka farklı kaynaklar da kullanmalısın.

Sınavlarda başarılı olmak istiyorsan bu taktikleri dikkate almalısın.

Dökümanı İndirmek İçin Tıklayın