Sınav Anında Yapılan Hatalar
Öğrencilik hayatımız boyunca sınavlar bizim için kaçınılmazdır. Okul sınavları, liseye geçiş sınavı ve üniversiteye geçiş sınavı gibi birçok sınava gireriz. Sınav vakti geldiğinde artık tüm bilgi ve becerimizi ortaya koyarız fakat bazen işler tahmin ettiğimiz gibi gitmez ve sınavda basit hatalar yapabiliriz. Soruyu yanlış okumak, soru köklerindeki ifadeleri (değildir, yanlıştır vb.) anlayamamak, optik formda kaydırma yapmak ve işlem hatası gibi birçok basit hata yapabiliriz. Hatalarımızı ortadan kaldırabilmek için nedenleri bulmamız gerekiyor. Dikkat eksikliği, sınav kaygısı, süreyi yetiştiremeyeceğim korkusu, soruları basit bularak ciddiye almamak ve sağlık durumumuz gibi birçok neden örnek gösterilebilir.
Peki bu hataları nasıl çözüme ulaştırabiliriz?
ü Sınavda hata yapmana neden olan etkeni tespit et ve çözümü için bir plan uygula. (Sınavda süreyi doğru kullanamayacağım kaygısı ve bunu ortadan kaldırmak için zaman yönetimi öğrenmek gibi.)
ü Sınav öncesi vücut fonksiyonlarının normal olabilmesi için iyi bir uyku ve beslenmenin gerçekleşmiş olması gerekir. Bunlara dikkat et.
ü Sınav esnasında odak kayıpları yaşabilirsin, 15 -20 sn mola verip, derin nefis alıp tekrar odaklanmayı denemelisin.
ü Sınav anında zaman çok değerli, yapamadığın veya zorlandığın sorular üzerinde çok fazla zaman harcama, bu sorulara bir işaret bırak ve zamanın kalırsa tekrar bu sorulara yoğunlaşabilirsin.
ü Sınava girmeden önce kimlik, giriş belgesi gibi yanımızda bulundurması gerekenleri kontrol edelim.
ü Ses ve gürültü senin için çok fazla dikkat kaybı yaratıyorsa sınava hazırlık sürecinde çok sessiz ortamda ders çalışma böylece kendine sesli ortamda çalışabilmeyi öğretebilirsin.
ü Sınav anında önceliğin yapabildiğin sorular olmalı çözümleyemediğin sorulara odaklanıp motivasyonunu kaybetmemelisin
ü Ve en önemlisi kendine güven! Biz sana güveniyoruz…