Yakın Geleceğin Popüler Meslekleri

İçerisinde yaşadığımız yüzyılın büyük teknolojik gelişmelerin yaşandığı, bu gelişmelerin hız kesmeden devam ettiği teknoloji çağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Teknoloji bu hızla ilerlerken gelecek için de bazı teoriler üretiliyor. Yapay zekanın ve robotların her alanda insanlar kadar hayatın içerisinde olacağı teorisini bu teorilere örnek gösterilebiliriz. Bu teoriler ve gerçekleşen gelişmeler ister istemez meslek tercihlerini, iş hayatını ve sektörleri de etkileyecektir.

Teknoloji hayatımızda daha fazla var olacağı gerçekliğini korurken, bazı meslek gurupları insan ihtiyaçları bakımından sürekliliğini devam ettirmektedir. Öğretmenlik, doktorluk, eczacılık ve hukuk gibi alanları bu gruba örnek verebiliriz.

Dijitalleşme günümüzde hayatımızın her anında bir parçamız oldu ve birçok meslek dijitalleşmeyi içerisine almak zorunda kaldı. Teknolojinin bu hızla gelişmesi ve ilerlemesi meslek alanlarına dijitali katmaya başladı. Eğitimlerin çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmesi ve bu olanaklara sahip olmamız da bunun bir örneğidir.

Yakın gelecek için ise artık daha fazlası düşünülmekte ve dijitalleşmeye uyum sağlayamayan mesleklerin ortadan kaybolacağı öngörülmektedir. Böylece çalışma ortamları içerisinde var olabilmek için teknolojiyi yakında takip etmeli, beceriler geliştirmeli ve yeni çağa uygun meslekleri donanımlarımıza göre tercih etmeliyiz.

Yakın gelecek hangi mesleklere daha çok ihtiyaç duyacak, hangi meslekler hangi donanımları isteyecek hep birlikte bakalım.

1.      Dijital içerik üreticisi

Çevrimiçi (sanal) ortamlarda kullanılmak üzere içerik üreten kişilerdir. İçerik yazarı, yazarları denetleyen içerik editörü, video içerik üreticileri, sosyal medya uzmanları ve dijital pazarlama uzmanları gibi uzmanlık alanları mevcuttur.  Dijital içerik üreticisi olmak için; Yeni Medya, Yeni Medya Okuryazarlığı, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler (dijital donanıma sahip olmak gerekli ) gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.

 

2.      Yazılım Geliştiricisi

Mühendislik çerçevesinde yazılımların programlanması, desteklenmesi ve geliştirilmesi gibi görevlerden sorumludur. Yazılım geliştiricisi olmak için; Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği veya bilişim programlarının verildiği bölümleri tercih edebilirsiniz.

3.      Veri Bilimcisi

Verileri bilimsel yöntem ve analizlerle değerlere dönüştüren ve inceleyen kişilere veri bilimci denir.  Web, akıllı telefonlar, müşteriler, sensörler ve diğer kaynaklardan toplanan verileri analiz edebilirler. Veri bilimci olmak için; Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Matematik Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.

4.      Sivil veya Ticari Drone Pilotu

İnsansız hava araçlarını kullanabilen kişilere drone pilotu denir. Araçların üzerinde bulunan kameralar sayesinde bulunduğu bölgenin görüntüsü kaydedilir. Askeri amaçla da kullanılabilir. Özel bir eğitim bölümü yoktur.

 

5.      Akıllı Bina Uzmanı/Mühendisi

Yeni nesil binaların elektrik kullanımının azaltılması, bina güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılması, aydınlatma için akıllı sensörler, uzak lokasyonlardan takip ve kontrol edilebilen araçların oluşturulması ve geliştirilmesi sağlayan kişilerdir. Bu mesleği yapmak için yine yazılım bilmek çok önemlidir, yazılımın yanında teknik donanıma da sahip olunmalıdır.

 

6.      3D Üretim Mühendisi

Üç boyutlu yazıcıları kullanarak, sağlık, yemek ve tekstil gibi sektörlerde kişiselleştirilmiş üretimi yapan kişilere 3D Üretim Mühendisi denir. Üniversitelerin Makine Mühendisliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Makine gibi bölümlerinden mezun olarak bu mesleğe başlanılabilir.

7.      Yapay Zeka Mühendisi

Makinelerin ve robotların insan zihnine benzer işleyişe sahip olması için algoritmaları oluşturan ve geliştiren kişilere Yapay Zeka Mühendisi denir. Üniversitelerin Yapay Zeka Mühendisliği bölümden mezun olarak bu işi yapmaya başlayabilirsiniz.

8.      Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni

Fosil yakıtlarından elde edilen enerji yerine alternatif enerjilerin içerisinde en doğru olanın belirlenmesi ve verimliliğinin artmasının noktasında Alternatif Enerji Danışmanlarına ve tekniklerin uygulanması ve geliştirilmesi içinde teknisyenlere ihtiyacımız olacaktır.  Bu alanda çalışmak için üniversitelerin, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Elektrik/Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliği gibi bölümlerini tercih edebilirsiniz.

9.      Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı

Giyilebilir teknoloji üstünüze giyebildiğiniz teknolojik aletlerin tümüne denir. Bu tasarımları yapan kişiler Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısıdır. Nanoteknoloji ile üretilen kumaşlar bu alanın bir üretim sonucudur. Bu alanda üretim sağlamak için, Endüstri Mühendisliği, Endüstriyel tasarım, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ve İmalat Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.

 

10.   AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi

Yazılım programlarını kullanarak üç boyutlu modeller ve nesneler tasarlayan multimedya uzmanlarıdır. Bu modeller tıp, mimari ve mühendislik gibi pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Üniversitelerin; Endüstri Ürünleri Tasarımı, Bilgisayar Teknolojisi - Programlama ve Bilgisayar Destekli Tasarım gibi bölümlerini tercih ederek bu alanda çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.

Kişisel ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurarak dijital çağa uyum sağlayabileceğiniz doğru mesleğin hangisi olduğuna karar verecek olan sizlersiniz. Bizler sizlerle yol arkadaşı olmaya devam edeceğiz, başarılar dileriz.

Dökümanı İndirmek İçin Tıklayın